Le Monde sosté que l’idioma valencià es parla en Lleida, Andorra i part d’Aragó.

“Le Monde” sosté que el valencià es parla en Lleida, Andorra i part d’Aragó.
Un estudi sobre els nacionalisme en Espanya rebat les tesis tradicionals del catalanisme.

VALÉNCIA.- El diari francés “Le Monde” s’ha acostat al fenomen del nacionalisme en Espanya en un insospitat anàlisis que rebat les tesis tradicionals del catalanisme, i que desmonta alguns dels preceptes habitualment amprats en la defensa de la preeminència de la denominació del català sobre el valencià, trencant aixina en la corrent de pensament únic que rodejava a esta qüestió.

En un artícul de Cécile Chambraud, corresponsal en Madrit del diari francés, la periodista es preguntava si el valencià “¿és una variant del català o be una llengua de per sí?”. Una pregunta a la que respon en el propi artícul en donar-li carta de naturalea com a llengua cooficial en Espanya en un mapa identificativo.

El reportage, titulat ¿Quantes nacions té Espanya?, pretén ser una aproximació a el “aument del nacionalisme i “la discussió dels Estatuts català i vasc”.

Pero en tot, l’aspecte més sorprenent de l’artícul és el referit a la presència del valencià com a idioma propi i diferenciat en el context estatal. Trencant en el tradicional tractament que s’ha donat en els mijos estrangers a la llengua de Ausiàs March i Joanot Martorell, la periodista de “Le Monde” i el diari opten per cridar valencià a lo que en les classes de Filologia de l’universitat de valència es denominaria “català occidental”.

D’esta manera, “Le Monde” diu que el valencià s’estén des d’Andorra fins al nort de Múrcia, i inclou part d’Aragó i de les províncies catalanes de Lleida i Tarragona. En virtut d’esta nomenclatura, en el mapa de les llengües cooficials d’Espanya, ademés del gallec, vasc i català, es reconeix al valencià com a llengua pròpia i es defén el seu camp d’extensió per tota la franja occidental de la zona bilingüe de l’antiga Corona d’Aragó.

VER LA NOTICIA EN: VER

Share

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

¿Te gusta nuestro contenido? ¡Suscríbete y síguenos!

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
Instagram